Tampopo aşı

Japonların gözleriyle bile yiyebildikleri söylenir ya, o yüzden genellikle zayıftırlar ve kuş gibi yerler. Mutfak anlayışlarında israfa yer yoktur. Göz doyurmak yerine beslenme ön plandadır, ama beslenmeyi asla tıkınmakla karıştırmazlar. Ramen ise Japon mutfağının en besleyici yemeği, kaba tercümesiyle sulu erişte, suyu ve malzemesi bol olduğu için de hakikaten uzun süre tok tutan bir yemek. Yapılışı çok kolay, masrafsız, evdeki sebzelerle farklı ramenler yapılabiliyor. Ne var ki pişirmesinden tutun yemesine dek inceliği çok. Jûzô Itami’nin 1985 yapımı komedisine adını veren Tampopo’nun leziz ve uğruna kuyrukta bile beklenebilecek bir ramen yapma çabasını hatırlayanlar bilir. Göz korkutmaya gerek yok, aşağıdaki tarifle kolayca ramen yapabilirsiniz. (Yaklaşık 1 saatinizi alır.) Ramen acayiptir, damak zevkinize uydu mu, bir kez tadını aldınız mı, Miyazaki animasyonlarında dumanı tüten bir ramen gördüğünüzde bile bir yeriniz şişebilir.

Tavuklu, kerevizli ramen

Malzemeler (2 kişilik)

Yarım paket Çin eriştesi.
2 parça göğüs tavuk eti veya 5 parça tavuk kalça (kalça eti daha lezzetli)
1 kereviz
1 havuç
1 limon
2 yeşil soğan
1/2 beyaz soğan
Karabiber, zencefil
Soya sosu

Pişirme:

Kerevizle havucu rendeleyin, yarım beyaz soğanı küçük doğrayın. Hepsini derin bir tencerede bir miktar yağda çiğliği gidene dek çevirin, kavurmamaya dikkat ederek. Üzerine yaklaşık iki litre sıcak su ekledikten sonra kaynaması için bekleyin. Kaynayan suyun içine etleri doğramadan bütün olarak atın. (Bu sayede daha lezzetli bir tavuk suyu elde edilir.) Tavuk etleri beyazlaştığında, limon suyunu, 1 veya 2 çorba kaşığı soya sosunu, bir tatlı kaşığı zencefil ve karabiber ekleyip kaynatmaya devam edin. Tavuk tamamen pişene dek kaynayacak bu çorba. Tavuğu ekledikten sonra su üzerinde biriken köpüğü arada sırada bir kaşık yardımıyla alıp atın.

Parça etleri bir çatalla kesme tahtası üzerine alarak piştiğinden emin olun. Tavuğun kalça kısmını kullandıysanız etin yumuşacık olması ve dağılması gerekir. Et piştiyse kesme tahtası üzerinde tüm etleri tencereden alıp büyük parçalar halinde kesin ve kaynamaya devam eden suyun içine geri atın. Göğüs tavuk etini ince ve büyük parçalar halinde kesmek idealdir. Ama uğraşamam diyenler için küçük parçalar halinde de doğranabilir.

Yaklaşık 45 dakikada çorba kısmı tamamen pişmiş olacaktır. Ayrı bir tencerede kaynattığınız suya erişteleri atarak 15 dakika haşlayın, süzüp soğuk sudan geçirin. Süzgeçte dursun.

Yeşil soğanları ince kıyıp bir kenara ayırın. 

Servis:

Derin birer kase kullanın. Kaselerin içine birer kepçe çorba koyun, sadece suyundan. Süzdüğünüz erişteyi ikiye pay ederek kaselerin içine koyun ve bir çatalla karıştırarak biraz bekletin ki çorbanın lezzetini alsın. Şimdi üzerine etle birlikte bol miktarda çorba koyun. Eti büyük dilimlediyseniz en son koyabilirsiniz. Son olarak ince kıyılmış yeşil soğanları ekleyin ve varsa üzerine çok azıcık susam yağı gezdirin. Afiyet olsun.

Nasıl yiyeceğiz peki?

Tampopo’daki gibi tavuklarla göz teması kurun, selamlaşın demeyeceğim ama ideali bir kaşık ve birer çubuk yardımıyla yemektir. Erişteye odaklanıp arada sırada çorbadan yudumlamak, geleneksel bir ramen yeme usülüdür. Evde hazırlanan ramenin son kısmını kaseden kafaya dikmek de adettendir.

Not: Bu temel pişirme yöntemiyle farklı sebzelerle ve etlerle değişik ramenler yapmak mümkündür. Tamamen mutfak becerinize ve damak zevkinize bağlı.


Popüler Yayınlar