Korku Cevherleri #8 – Raw Meat / Çiğ Et (1973)




Korku sinemasının akrabalık ilişkileri bazen kafa karıştırabilir. Death Line (Ölüm Hattı) adıyla da bilinen bu film ile Texas Chainsaw Massacre arasındaki benzerlikler şaşırtıcı, ama birinin diğerinden etkilendiğini söylemek birçok bakımdan zor.  TCM bu filmden iki yıl sonra, hatta bazı kaynaklara göre ertesi yıl çekilmiş. Buradaki cesetlere yapılan uzun yatay kaydırmaların veya finaldeki ağır kanlı takip sahnesinin Tobe Hooper’a ne ölçüde ilham verdiğini ya da onun TCM’yi çekmeden önce Çiğ Et’i görüp görmediğini bilmek imkansız.

Yeraltında insan etiyle beslenen ucube aile fikri Gary Sherman’ın aklına birçok meslektaşından, mesela Wes Craven’dan yıllar önce gelmiş olsa bile, malum başyapıtla tekinsiz bir akrabalık taşısa da, zaman bu filme benzerleri kadar insaflı davranmış değil. Epey komik bir başlangıcı var örneğin. Amerikalı bir çift metroda kendinden geçmiş bir adama rastlıyor, yardım çağırıp geri döndüklerinde adamı bulamıyorlar, sonra tüm polis teşkilatı bu olayı aydınlatmak üzere seferber oluyor. Naif yıllarda öyleydi belki de, kim bilir.

Lee sizin mutluluğunuz için var!
Filmin polis teşkilatını ti’ye alıp almadığına kafa yorarak da eğlenmek mümkün. Donald Pleasance’in polis müfettişi tiplemesi yeterince abartılıyken ona bir de Pembe Panter tınıları eşlik ediyor. Amerikalılara, poşet çaylara ve onların muhtemelen yaratıcısı Hintli göçmenlere, hatta MI5’a atıp tutan sözde İngiliz takıntıları da işin cilası. İngiliz korkusu olup da Christoper Lee olmaz mı! O da var, ama manasız bir sahnede konuk oyuncu olarak bir görünüp kayboluyor.

Bir dönem Londra metrosunda ‘Kapılara dikkat!’ diye bağıran görevlileri duydukça insanlar bu filmi hatırlamış, gece metroya indiklerinde tedirgin olmuşlardır mutlaka. Belki Clive Barker’ın klasik öyküsü Geceyarısı Et Treni’ne ilham vermiş de olabilir. Bizim başı ucu çok belli metro hatlarımızdan böyle korku hikayeleri asla çıkmaz. O yüzden, herhangi bir durakta bu filme rastlarsanız keyfini çıkarın. Bir başyapıtla karşılaşmayı beklemeden...

Popüler Yayınlar