MAKARNANIN İNCELİKLERİ... ve gizemli bir tarif.
Nereden icap etti? Efendim bugün gelen habere göre,
Barilla’nın CEO’su Guido Barilla İtalya’daki bir radyo programında demiş ki;
“Geyler gidip başka makarna yiyebilirler, biz geleneksel aileden yanayız.” Bunu
da reklamlarda niçin gey karakterlere yer vermedikleri sorusuna yanıt olarak
püskürmüş. Ööf, bu geyler her şeye maydanoz, mealinde yani. Haber Amerika’daki
portallara düşmüş, İtalya’da boykot hareketi başlatılmış v.s. Merak eden,
İngilizcesi olan şuradan okuyabilir: http://americablog.com/2013/09/pasta-barilla-gays-can-eat-someone-elses-pasta.html
Şimdi böyle bir kabalığın ‘makarnanın incelikleri’ başlıklı
bir yazıya ilham vermesi pek ironik. Twitter’daki tartışmalarda infialin boyutu
büyük çünkü. Makarnayı soğuk sudan geçirenler mi dersiniz, yoğurt ve ketçapla
yiyenler mi dersiniz, lapa olana kadar haşlayanlar mı istersiniz (ay valla
bakamayacağım!) skandalın, doğru bilinen yanlışların bini bir para. Bloğumun
ismi de hazır Beslenme Çantası iken usulca yemek bloğuna doğru kaymanın bir
mahsuru da yok hani.
Lafı uzatmayayım, makarnanın inceliklerinden bahsetmek bana
mı düşmüş peki? Vallayi, hayatımda ilk kez gördüğüm insanlar evime adım atınca
‘ya senin makarnan çok meşhurmuş, yapsan da yiyek’ diyorlarsa vardır bir
hikmeti. Yalnız ben yemek tarifi vermekten de okumaktan da çok sıkılırım. O
yüzden sulandıracağım haberiniz olsun.
Önce temel haşlama kuralları:
1. Makarna her suyla haşlanır, ama musluk suyunuz fazla
kireçliyse, bir de çok kalabalık misafire hazırlamıyorsanız damacana suyunuza
kıymanızda hiç sakınca yok. Sonuçta bir pakete yaklaşık 2 litre su
harcayacaksınız. Suya tuz ister atın ister atmayın. Bir kaşık zeytinyağı
atarsanız süzdüğünüzde elekte yapışık yapışık kalmaz. Haşlama suyuna katılan
zeytinyağı özellikle spagetti gibi sosla karıştırması zor makarnalarda hayat
kurtarır.
2. Su fokur fokur kaynamadan makarnayı içine atmayın. Yoksa
yine hamur olur.
3. Çok kritik! Paketin üzerinde kaç dakika haşlamanızı
söylüyorlarsa o kadar haşlayın, üşenmeyin saat tutun, alarm kurun, hatta bitme
saatinden 1 dakika önce ateşten alıp süzün ki ‘al dente’ dediğimiz şey olsun,
dişe dokunsun. Bebek lapası pişirmiyoruz burada!
4. Soğuk sudan hele bir geçir de kafana indireyim bir tane. Haşlandıktan
sonra şakır şakır akan musluk suyunun altından geçirilen makarnanın tüm lezzeti
gider, ot gibi olur. (Annemin tabiriyle sası sası.)
5. Makarna haşlansın bir kenarda dursun, sosunu sonra yapar
eklerim OLMAZ! Makarna haşlanırken her ne sos yapıyorsanız aynı anda
hazırlamanız gerek. Makarna süzülür süzülmez hiç bekletmeden sosu yaptığınız
tencerede harmanlanır ki sosun lezzetini iyice emsin. Makarna tabaklarının
üzerine sonradan pasta süsü gibi sos konmaz, sos harmanlanır. Bir daha
diyeceğim, sos harmanlanır.
6. En ideal makarna 4, maksimum 5 kişilik olandır. Kalkıp 10 kişilik soslu makarna yapmaya yeltenmeyin, öyle epik gösterilere gerek yok, tutturamazsınız.
7. Kuş gibi yiyenler için 2 kişilik makarna ölçüsü bir paketin yarısıdır. 1 kişilik yapacaksanız çiğ makarnayı tabağa koyup göz kararı ölçün. Tabaktaki çiğ makarna pişince hacimlenip daha çok olacak, abartmayın. (Spagettide öyle ölçülmez delikli ölçeği vardır onun, ay ne uyuz şu spagetti sahiden hep köstek çıkarır.)
6. En ideal makarna 4, maksimum 5 kişilik olandır. Kalkıp 10 kişilik soslu makarna yapmaya yeltenmeyin, öyle epik gösterilere gerek yok, tutturamazsınız.
7. Kuş gibi yiyenler için 2 kişilik makarna ölçüsü bir paketin yarısıdır. 1 kişilik yapacaksanız çiğ makarnayı tabağa koyup göz kararı ölçün. Tabaktaki çiğ makarna pişince hacimlenip daha çok olacak, abartmayın. (Spagettide öyle ölçülmez delikli ölçeği vardır onun, ay ne uyuz şu spagetti sahiden hep köstek çıkarır.)
Temel sos kuralları:
1. Zeytinyağından şaşmayın.
2. En basit malzemeli, en İtalyan usülü makarnanın temel
malzemesi makarna bulunan her evde vardır: Sarımsak, zeytinyağı, karabiber.
Hiçbir malzemeniz yoksa, sarımsağı ince ince kıyıp (Rendeleme şunu! Kör
olmayasıca!) zeytinyağında şöyle bir öldürün (Kavur demedim yavrum!) makarnayla
harmanladıktan sonra öğütme karabiber serpin, âlâ. İsteğe bağlı olarak bu
tarife fesleğen de ekleyebilirsiniz. ‘İsteğe bağlı’ ile başlayan bir cümle
kurdum ya ölsem de gam yemem.
3. Ketçabı ve yoğurdu makarnadan uzak tutun. Yoğurtlu
makarna hasta yemeğidir, midenizi bozunca falan yersiniz, amenna. Ama ketçap!
Git patatesle ye onu. En kibar bunu diyebilirim.
Şimdi en meşhur tarifim (Ay çok heyecanlı!):
PATLICANLI MAKARNA – TA TA!
(bildiğiniz patlıcanlılara benzemez çünkü patlıcanı
görünmez) – gizemli
Malzemeler (4 kişi için – bizim gibi hepsini iki öküz de
yiyebilir.)
1 paket taneli makarna (spagettiyi bu sosla karıştıramazsınız,
zor yani)
1 kavanoz közlenmiş patlıcan püresi.
(Ay ben kendim közlerim diyebilirsiniz de, o ocakta
közlediğiniz patlıcan balçık gibi olur makarnayı macun gibi tutar, baştan
söyleyeyim.)
1 adet közlenmiş kırmızı biber. (istersen kendin közle,
nasıl olsa bir tane)
3-4 diş sarımsak.
3 yemek kaşığı gibi zeytinyağı. (Göz kararı koyun işte,
yüzmesin, çok da kuru olmasın yeter.)
1 paket krema.
Yalnız bu tarif için Rondo gibi bir şey de lazım. Durduk yerde masraf çıktı şimdi. Yukarıda
saydıklarımın hepsini, zeytinyağı hariç, rondo gibi bir şeyin içine atıp iki
saniye çektiriyorsunuz, püre kıvamına geliyor. El blendırı da olur. Neyle püre
edebilecekseniz onunla edin.
Zeytinyağında ince kıyılmış sarımsakları çevirin. Püre olmuş
malzemenin hepsini atın. Pişirmiyoruz, püre olan malzemeyi ısıtıyoruz aslında. O
yüzden biraz fokurdasın o kadar. Sürekli karıştırın ki dibi tutmasın. Fokurdamaya
başlayınca kremayı ekleyin. Şimdi o püre turuncuya kaçan bir renk alacak. Panik
yapmayın. Kremayı ekleyince sulanacaktır. O sulu kıvam gidip de ilk baştaki
püre kıvamına geri dönene dek orta ateşte karıştırın. Yine püre kıvamına
gelince haşladığınız makarnayı (makarnanın bu sürede haşlanmış olması
gerekiyor) içine atıp harmanlayın. Karabiber ekleyin. Muskat da rendelerseniz
süper! Bu makarnaya peynir konmaz. İstersen koy, ama olmaz yani, yakışmaz.
Pişince buna çok benzeyecek. Aa, yanına biber koymuş, iyi fikir valla! |
Talep olursa tariflere devam edeceğim. Afiyet olsun.
Bak son anda aklıma geldi: Makarna pişer pişmez servis
yapılan bir yemektir. Hatta misafirlerinizi masada bekletip pişirebilirsiniz,
hiç ayıp olmaz. Kalan makarna ısıtılıp yenmez mi, e yenir tabi çöpe atacak
halimiz yok, ama ikram edilmez, ayıp.